Co warto zjeść w Bośni i Hercegowinie? Przewodnik po tradycyjnych smakach

Bośnia i Hercegowina to raj dla mięsożerców – pachnie tu przede wszystkim grillem. Przypraw używa się z umiarem, a najważniejsza jest jakość mięsa. Co koniecznie trzeba zjeść? Od ćevapów z Travnika, przez jagnięcinę z rożna, aż po baklavę i mocną bosanską kawę – oto przewodnik po daniach, które warto spróbować, by naprawdę poczuć smak Bośni i Hercegowiny. Poza tym, wyjaśniamy raz na zawsze dlaczego w Bośni nie powinieneś zamawiać ,,burka z serem”.

ćevapi travnickie

Ćevapi

W Bośni kultowe

Małe, soczyste kawałki mięsa z grilla. Z czego są zrobione ćevapi? Z mielonego mięsa (najczęściej wołowiny lub mieszanki z jagnięciną), grillowane i podawane w płaskim chlebku (lepinja), z cebulą i często kajmakiem. W zależności od regionu ćevapi różnią się wielkością, smakiem i dodatkami:

  • Sarajewskie ćevapi – drobniejsze, lekko bardziej przypieczone, obowiązkowo z cebulką i kajmakiem (tłustym serkiem)

  • Banjalučke ćevapi – w składzie mają wieprzowinę, nieraz podawane są układane w charakterystyczne „bloczki”, złączone ze sobą.

  • Travničke ćevapi – często uznawane za najlepsze. Miękkie, soczyste, z delikatnym smakiem – mieszanka wołowiny i cielęciny. Mieszkańcy Travnika są z nich bardzo dumni – i słusznie. Obowiązkowym dodatkiem jest drobno siekana cebulka.

punjena pijeskaviica

Pljeskavica

Bośniacki burger

Bośniacka wersja burgera – duży kotlet z mielonego wołowego mięsa, grillowany na ogniu. Czasem podawany w chlebku (lepinji), W Hercegowinie częściej z frytkami i dodatkami.

Punjena pljeskavica (na zdjęciu)

Czyli pljeskavica nadziewana – najczęściej serem (np. kajmakiem lub żołtym), czasem również papryką lub boczkiem albo inną wędliną.

Jagnięcina z rożna

Mięso, które rozpływa się w ustach

Kultowe danie, zwłaszcza w miejscowości Jablanica, gdzie przy drodze stoją rzędy rożen z powoli obracającym się mięsem. Mięso delikatne, rozpływające się w ustach, często podawane z ziemniaczkami z pieca.

jagnięcina

Miejscowi mawiają: nie byłeś nad morzem jeśli nie jadłeś jagnięciny w Jablanicy (Jablanica znajduje się na trasie z Sarajeva do Neum).

szaszłyki cielęce

Teleći ražnjići

Cielęcina na szpikulcu

Szaszłyki z cielęciny, grillowane i delikatnie solone. Proste, a genialne – mięso jest miękkie i aromatyczne. Podawane najczęściej z frytkami.

Teleći medaljoni

Teleći medaljoni

Czyli medaliony cielęce

Delikatne medaliony z cielęciny, najczęściej smażone lub grillowane, czasem podawane w lekkim sosie. Mięso jest miękkie, soczyste i bardzo delikatne – to elegancka wersja tradycyjnej kuchni bośniackiej, często serwowana w restauracjach. Do tego często za mniej niż połowę ceny, którą trzeba zapłacić za ten rodzaj mięsa w Polsce.

kalmary z blitvą

Lignje, krompir, blitva

Smaki południa – lekko i śródziemnomorsko.

Danie popularne zwłaszcza w Hercegowinie, ale w Bośni również są częstą pozycją w menu. Grillowane kalmary, podawane z ziemniakami i duszoną blitvą (coś jak botwina), doprawione czosnkiem i ziołami – lekko, zdrowo i pysznie.

Pastrmka

Pastrmka

Specjał z ribnjaka

Lokalna odmiana pstrąga, najczęściej z rzek i górskich potoków. Szukaj miejsc z szyldem ribnjak – tu zamówisz rybkę świeżo złowioną na miejscu. Serwowana grillowana lub smażona, często po dalmatyńsku czyli z ziemniakami i blitvą. Świeża ryba smakuje tu naprawdę wyjątkowo. A do tego (poza miejscami turystycznymi) jest to danie budżetowe.

bosanski lonac

Bosanski lonac

Wołowina po bośniacku

Tradycyjny bośniacki jednogarnkowy obiad (lonac czyli garnek) – warstwowo układane mięso (najczęsciej wołowina) i warzywa (najczęściej kapusta, marchew, ziemniaki), duszone powolutku, aż wszystkie smaki się połączą. Bez zbędnych przypraw – smak tkwi w składnikach.

japrak

Sarma i japrak

Czyli bośniackie ,,gołąbki”

Liście kiszonej kapusty (sarma) lub winorośli (japrak), faszerowane mięsem i ryżem. Danie uwielbiane przez Bośniaków,  kojarzone z okresem świątecznym, choć spotykane też na co dzień. Najczęsciej podawane z sosem i ziemniakami. Nam zdecydowanie bardziej odpowiada wersja z liśćmi winogron – wymiata.

sirnica czyli pita z serem

Burek i inna pita

W Bośni zawsze z mięsem – reszta to tylko pita.

W Bośni burek to zawsze ciasto filo z mięsem. Jeśli nadzienie jest inne (np. ser, ziemniaki, szpinak), danie nosi inną nazwę:

  • Sirnica – z serem (na zdjęciu)

  • Krompiruša – z ziemniakami

  • Zeljanica – ze szpinakiem

To ważne – zamawiając „burek z serem” można zostać poprawionym przez lokalnych mieszkańców. Niektórzy ten bałkański spór o nazwę pity z serem traktują z przymróżeniem oka, ale niektórzy bardzo serio!

Czas na deser i bosanską kafę

Gdy głód zaspokojony – czas na coś słodkiego i łyk prawdziwej bosanskiej kawy. Desery w Bośni mają orientalne korzenie, są intensywne i naprawdę słodkie. A kawa? To nie napój – to zaproszenie do rozmowy. Jest powiedzenie, że tu kawę pije się od rana do jutra 🙂

kawa po bośniacku

Bosanska kafa

Nie napój, a rytuał – kawa, która każe się zatrzymać.

Mocna kawa, doprowadzona do wrzenia trzykrotnie, podawana w dżezwie, z pianką na wierzchu i najczęsciej z kostką cukru lub rahatlokum. To rytuał, nie napój. Najlepiej smakuje z widokiem na piękną przyrodę bośni.

Baklava

Baklava

Słodycz w warstwach

Warstwowe ciasto z orzechami i miodem lub syropem. Słodkie, klejące, pyszne. Nasze ulubione to zelena baklava czyli z pistacjami. W sarajewie można zamówić ze słodką wersją kajmaku.

tufahija

Tufahija

Jabłko i orzechy

Gotowane jabłko (specjalna odmiana) nadziewane orzechami i zalane syropem, często podawane z bitą śmietaną. Słodkie, ale jednak bazą jest jabłko, więc to chyba najmniej ulepkowy deser w Bośni 😉 Bardzo smaczne!

ciasto Trileće

Trileće

Czyli 3 mleka

Lekkie jak chmurka ciasto mleczne, nasączone trzema rodzajami mleka (m.in. skondensowanym), z karmelem na wierzchu. Bardzo słodkie i bałkańskie.

Jakie jest nasze ulubione danie w Bośni?

Przechodziliśmy przez różne fazy fascynacji poszczególnymi daniami. Aktualnie jeśli wychodzimy gdzieś zjeść to najczęściej jest to świeżo złowiona pastramka z ziemniaczkami i blitvą. Ale nie pogardzimy też dobrą cielęcinką z grilla 😉 A jesienią pewnie do naszej topki wróci bosanski lonac!

Koniecznie podziel się w komentarzu jakie danie na Tobie zrobiło największe wrażenie! A jeśli, któreś zawiodło Twoje oczekiwania, też napisz. 

guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Najnowsze wpisy

Blog o bośni i hercegowinie

Neum to jedyne miasto Bośni i Hercegowiny nad Adriatykiem. Czy to nieznana alternatywa dla drogiej Chorwacji? Sprawdź, co oferuje ten niewielki, lecz intrygujący kurort: ile kosztuje nocleg, gdzie warto plażować i dlaczego wciąż niewiele osób wie o półwyspie Klek.

Trebinje latem – kąpiel w rzece, lokalne smaki i widoki bez wspinaczki. Nasz przewodnik na upał w najtańszym mieście blisko Dubrovnika.

Niektóre miejsca mają w sobie to coś. Jezioro Prokoško - zanurz się w magii najwyżej położonej wioski pasterskiej i jednego z najpiękniejszych jezior Bośni. W artykule czekają na Ciebie unikalne zdjęcia, lokalne smaki i klimat, którego się nie zapomina.